reklama

Ačkoli Flyboard Air není čerstvou novinkou, novináři a uživatelé na twitteru ukázku letových možností stroje označili za ohromující. Zařízení pilotoval jeho tvůrce Francouz Frank Zapata, který během letu držel v ruce pušku.

Zapata na svém webu o zařízení tvrdí, že vyniká rychlostí a obratností a že v případě ztráty jednoho motoru ostatní pohonné jednotky výpadek snadno vyrovnají. Současná verze flyboardu umožňuje vynést až stokilogramového pilota do výšky 150 metrů, rychlost letu pak dosahuje 140 kilometrů v hodině. Délka letu, než se spotřebuje palivo v podobě kerosinu, nyní dosahuje deseti minut, což znamená podle portálu Epoch Times čtyřkilometrový dolet.

Zapatova společnost zároveň pracuje na nové generaci flyboardu, který umožní rychlost až 200 kilometrů v hodině, 30minutovou letovou dobu a dostup až do výšky tří kilometrů. Na svém webu Zapatova firma navrhuje řadu přístrojů pro vojenské využití včetně dronu pro přepravu velkého nákladu, bezpilotní prostředek pro evakuaci zraněných vojáků či vzdušnou obdobu motorky.

Zapata v minulosti vyvinul obdobný letecký prostředek, který k pohonu využívá proud vody. V tomto případě zůstává ale pilot ve spojení se zdrojem vody dlouhou hadicí.