Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CIA musela zveřejnit postupy mučení. Těmito způsoby dostávali agenti informace z teroristů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím musela CIA zveřejnit dokumenty, ve kterých je podle portálu CNN detailně popisováno, jak vyšetřovatelé mučili lidi podezřelé z terorismu.

Americká zpravodajská služba CIA používala velmi neobvyklé metody, jakým způsobem dostat z teroristů či lidí z terorismu podezřelých informace.

Kromě "klasických" způsobů mučení, jako je třeba fackování či jiné druhy bití, a již zveřejněných způsobů mučení, jako je kontroverzní waterboarding a mučení nedostatkem spánku a pouštěním hlasité rockové hudby, používali vyšetřovatelé také mnohem nápaditější metody, které útočily na psychiku vězňů.

Například zavírali vězně do beden s brouky a neustále jim zdůrazňovali, jak jsou ti brouci nebezpeční. Ve skutečnosti však nebyly nebezpeční. Nebo také nutili vězně chodit v plenkách pro dospělé, aby je maximálně ponížili.

Nejhorším způsobem psychického mučení bylo tzv. pohřbení zaživa. Terorista byl zavřen do dřevěné bedny, která ale měla vyvrtané díry pro dýchání. V jednom dokumentu z 7. června 2006 se dokonce i tehdejší prezident George W. Bush pozastavuje nad krutostí výslechů.

V jiném dokumentu CIA obhajuje své metody. "Jsme přesvědčeni, že informace získané těmito postupy jsou hlavním důvodem, proč Al-Káida od 11. září 2001 nepodnikla na západní velmoci žádný velký útok," píše se v jednom dokumentu.

V dokumentech také stojí, že každému výslechu měl být přítomen lékař a psycholog, kteří měli výslech zastavit v případě, že by mohlo dojít k trvalému poškození psychického či fyzického zdraví.

Ve spisech je také zmínka o lidech, u kterých se nepotvrdilo podezření z terorismu nebo jim nebylo možné terorismus prokázat a přesto byli vězněni. Jde například o německého občana Khalida Al-Masrího. Ten měl být vězněn ještě několik měsíců poté, co bylo prokázáno, že není důvod k jeho věznění.

Podle CNN dokumenty obsahují i informace o smrti ozbrojence Gula Rahmana v jednom z amerických zařízení v Afghánistánu. Rahman byl mučen nedostatkem spánku, neustálou hlasitou hudbou, nošením plen a pobytem v "extrémně chladné " cele. Rahman zemřel na podchlazení.

Témata:  CIA mučení vězňů věznice

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy