reklama

Zajatým námořníkům hrozí až šestileté vězení za ilegální překročení hranic.

Dnešní rozhodnutí soudu přichází poté, co se ombudsmanky obou zemí v úterý domluvily, že požádají ruského i ukrajinského prezidenta o omilostnění řady Ukrajinců vězněných v Rusku a Rusů vězněných na Ukrajině. Agentura AP napsala, že šance na větší výměnu vězňů po dnešku pohasly.

Soud rozhodoval za zavřenými dveřmi, s vyloučením veřejnosti. Na chodbě před soudní síní čekali novináři a rodiny námořníků, kteří pokaždé aplaudovali, když agenti tajné policie FSB v kuklách vedli jejich příbuzného, popsal zpravodaj BBC.

"Všichni čekají, že se něco stane, ale možná se nestane nic," uvedl před jednáním soudu advokát Ilja Novikov. Osud ukrajinských námořníků spojil s osudem šéfredaktora ukrajinské pobočky agentury RIA Novosti Kyryla Vyšynského (v přepisu z ruštiny Kirilla Vyšinského), který byl v Kyjevě loni v květnu zadržen a obviněn z vlastizrady. Soud s Vyšynským byl však Kyjevě odročen na pátek. "Je to hodně divný politický poker - čeká se, kdo první udělá krok, ale všichni se bojí udělat vstřícný krok, aby je nepodvedli," dodal obhájce.

Za propuštění ukrajinských námořníků z vyšetřovací vazby orodovala i ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel jednání o výměně ukrajinských námořníků za Rusy vězněné na Ukrajině, nicméně připustil, že tato otázka byla zmíněna v prvním telefonátu mezi prezidenty obou zemí Vladimirem Putinem a Volodymyrem Zelenským minulý týden. Zdržel se komentáře k rozhodnutí soudu, které si novináři vyložili jako signál, že se Moskvě a Kyjevu dosud nepodařilo dospět k dohodě.

Mezinárodní soud pro námořní právo se sídlem v Hamburku v květnu nařídil neprodlené propuštění ukrajinských námořníků. Moskva ale předem dala najevo, že rozhodnutí soudu, jehož působnost v dané věci neuznává, nepřijme.

Moskva a Kyjev se přou o Kerčský průliv, přes který Rusové postavili most na poloostrov Krym. Toto území Rusové zabrali Ukrajině v březnu 2014. Anexi Ukrajina a většina zemí světa neuznává. Kyjev v průlivu trvá na svobodné plavbě, zatímco Moskva tvrdí, že jde o její výsostné vody, kterými se smí plout jen s ruským povolením.