reklama

Dosavadní ustanovení umožňovala zrychlenou deportaci jen těch migrantů, kteří byli zadrženi v pásmu do 160 kilometrů od hranic a zároveň v zemi nestrávili více než dva týdny. Americká unie občanských práv (ACLU), která Trumpův tvrdý postup vůči migrantům kritizuje, chce úpravu napadnout u soudu.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vydalo avízo, že se rozhodlo uplatnit své pravomoci ve zjednodušení podmínek zrychlených deportací. V dokumentu ministerstvo uvádí, že nové opatření bude dnes zveřejněno ve federálním věstníku, čímž podmínky vstoupí v platnost.

Pokud americké úřady migranty bez dokladů, kteří v zemi nestrávili ještě dva týdny zadržely ve vzdálenosti do 160 kilometrů od hranic, věnoval se jejich případu imigrační soud. Tento proces byl zdlouhavý a zadržený migrant měl zároveň nárok na právního zástupce. Podle nových pravidel budou moci úřady vyhostit každého migranta bez dokladů, ať byl zadržen kdekoli v USA, pokud v zemi nepobýval déle než dva roky.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti tvrdí, že nová pravidla umožní řešit případy migrantů bez dokladů mnohem efektivněji a ve větším měřítku.

Trump již během volební kampaně sliboval, že zastaví migranty, kteří nelegálně překračují hranice do USA. Na hranicích s Mexikem také slíbil vybudovat zeď, která vedle běženců zastaví i pašeráky zbraní a drog. Podle analytiků hodlá Trump z migrace učinit klíčové téma před volbami v roce 2020, ve kterých prezidentský úřad obhajuje.