reklama

Místo svazku šípů třímal orel v levém spáru golfové hole, oblíbené sportovní náčiní nynějšího prezidenta USA. Ještě větší rozpaky ale v Bílém domě způsobil fakt, že orel byl dvouhlavý, obdobně jako na státním znaku Ruské federace. Znak (pečeť) amerických prezidentů, stejně jako státní znak Spojených států, zdobí od roku 1782 orel s jedinou hlavou.

Kdo obraz za prezidenta promlouvajícího k mladým obdivovatelům promítl, není podle washingtonského listu známo. "Takový znak jsme nikdy neviděli, nic o tom nevíme," řekli novinám odpovědné osoby v Bílém domě. Akci organizovala nezisková organizace Turning Point USA, sdružující Trumpovy nadšené stoupence z řad washingtonského studentstva. Možná prý někde na internetu znak našli a bez bližšího zkoumání použili.

Podle výkladu The Washington Post měl obrázek odkazovat na Trumpovu golfovou posedlost a na spekulace o jeho blízkých vztazích s Ruskem. List napsal, že organizátoři ze spolku Turning Point USA po pachateli zatím marně pátrají. Prezident Trump, který si na dramaturgii svých vystoupení zakládá, je pravděpodobně znechucen, odhaduje list.

"Někdo to odskáče," řekl deníku expert na právní etiku Richard Painter. "Ale že se jim to povedlo," dodal.