Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klejete či vtipkujete o bohu? Italské město zavedlo drastické protiopatření

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Severoitalské městečko Saonara přišlo s drastickým opatřením proti nadávkám spojeným s náboženstvím. Kdo si na veřejnosti bude dělat legraci z boha či s ním bude spojovat obscénní výrazivo, dostane pokutu 400 eur (10.200 korun). S odvoláním na místní média o tom dnes informovala agentura APA.

Místní zastupitelstvo odůvodnilo svůj krok obavou o "dobré mravy veřejnosti i cítění třetích osob". Uvedlo také, že rodiče ručí v tomto ohledu za své nezletilé děti.

Starosta Walter Stefan řekl novinám Corriere del Veneto, že reaguje na stížnosti zdejších obyvatel na obhroublé hovory mezi mládeží na parkovištích. Někteří chlapci a děvčata prý "klejí každým slovem". Cílem zákazu podle něj není moralizování, nýbrž přispění k "základnímu vychování, které tu příliš dlouho chybí".

Multa di 400 euro se si viene sorpresi a bestemmiare "contro le divinità di qualsiasi credo o religione" in un luogo pubblico. Lo stabilisce il nuovo regolamento di polizia urbana adottato dal Comune di #Saonara, un piccolo centro in provincia di #Padova.

— Ultime Notizie (@ultimenotizie) July 26, 2019

Pokud jde o náboženské aspekty zákazu, restrikce se budou stejnou měrou týkat klení ve jménu "Alláha, Buddhy nebo Mohameda". "Doma si může dělat každý, co chce," řekl starosta.

V Benátsku se ale podle něj z vulgarit stávají výplňová slova a cílem je tento "zlozvyk rozšířený mezi mládeží" zastavit. Proto také podle Stefana zastupitelstvo sáhlo k udílení takto tučných pokut.

Aby lidé nezůstali na pochybách o smyslu vyhlášky, nechalo zastupitelstvo vytisknout informační leták v italštině, angličtině, rumunštině a také mandarínštině.

Témata:  Itálie náboženství EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy