Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří na východě Ukrajiny po tři měsíce je nereálné, tvrdí Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Petrohrad – Na ekonomickém fóru, které se koná v ruském Petrohradě, došlo také na téma konfliktu na východě Ukrajiny. Podle šéfa tamní diplomacie Sergeje Lavrova nemožné je udržet příměří na východní Ukrajině bez jediného výstřelu po tři měsíce.

Lavrov to uvedl v reakci na postoj Ukrajiny, uvedla agentura TASS. Ukrajina podle něj opakovaně říká, že minské dohody budou plně uplatněny tehdy, až zavládne naprosté a bezpodmínečné příměří bez jediného porušení po tři měsíce. „To je prostě nereálné. Pokaždé tady bude někdo, kdo dvakrát vystřelí a řekne, že režim (klidu zbraní) byl porušen," myslí si Lavrov.

Konflikt v Donbasu si podle OSN vyžádal přes 9300 mrtvých a více než 21.000 zraněných. Součástí dohody z Minsku jsou spolu se zastavením palby také stažení těžkých zbraní, amnestie, provedení ústavních reforem na Ukrajině či uskutečnění místních voleb v Donbasu.

Právě volby na východě Ukrajiny jsou ale v současné době největším předmětem svárů. Jak kyjevské vedení, tak i vůdci separatistů se snaží dojednat co nejvýhodnější podmínky - ukrajinská vláda klade důraz na platnost stávajících volebních zákonů, povstalci zase na specifika předpokládané donbaské samosprávy.

Témata:  Sergej Lavrov Ukrajinská krize Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy