reklama

Podle policie byl v pondělí jeho stav kritický, ale stabilizovaný, informoval zpravodajský server BBC.

Obviněný už dnes stanul před londýnským soudem pro mladistvé, zatímco vyšetřovatelé stále pátrají po motivu činu. Oběť je francouzské národnosti, chlapec byl v Londýně na výletě společně s rodinou. Policie potvrdila, že na hlavního podezřelého neměl žádnou vazbu.

Prokurátorka Sian Morganová dnes u soudu popsala chlapcova zranění. Po pádu měl podle ní zlomenou páteř, ruce a nohy a krvácel do mozku.

Soudce nařídil obviněnému mladíkovi zůstat ve vazbě až do čtvrtečního jednání soudu, které stanoví další postup. Datum přípravného soudního jednání, které předchází hlavnímu líčení, bylo stanoveno na 22. srpna.

"Strážníci nadále tvrdě pracují na tom, aby vyjasnili okolnosti včerejšího (nedělního) incidentu," uvedla v pondělí policie. Neštěstí se stalo v době, kdy byla galerie Tate Modern plná návštěvníků. Lidé, kteří byli v osudném okamžiku na vyhlídce v desátém patře podle agentury Reuters ihned 17letého podezřelého zadrželi a předali policii. Svědkyně Nancy Barnfieldová uvedla, že mladík "tam jen tak stál a byl docela klidný".

"Byl to opravdu šokující incident a lidé budou pochopitelně pátrat po důvodech. Momentálně k tomu přistupujeme jako k izolované události bez zřetelného a zjevného motivu," citovala agentura AP detektiva londýnské policie Johna Masseyho.

Otevřený vyhlídkový ochoz je součástí nástavby Tate Modern připomínající pyramidu, která byla dokončena v roce 2016. Návštěvníci odsud mají výborný výhled například na katedrálu svatého Pavla nebo na finanční čtvrť na opačné straně Temže. Galerie, která loni přilákala 5,9 milionu návštěvníků, zůstala i v pondělí otevřená, vyhlídka však nikoli.