Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řím zakázal sedět na Španělských schodech, kunsthistorik protestuje

Italská policie
Italská policie
Foto: Pixabay

Římská městská policie zakázala sedět na Španělských schodech, které stoupají z náměstí Piazza di Spagna a které jsou zaneseny na seznam UNESCO. Tomu, kdo na jeden ze 135 schodů usedne, hrozí pokuta 160 až 400 eur (4100 až 10.300 Kč). Informoval o tom deník La Repubblica.

Turisté nejenže nemohou jíst u významných památek italské metropole nebo se osvěžit přímo ze zobáčků římských pítek, napříště se po Španělských schodech jen projdou. V úterý schody střežilo osm městských policistů.

"Chápu, že vyženou někoho, kdo jí, ale proč se člověk nemůže ani posadit?" reagoval podrážděně 35letý Mexičan Marcos Morales, který do Říma přijel se svou dívkou Laurou.

"Vymáháme obecní nařízení - může se (po schodech) jen projít," opakovalo bez ustání osm policistů. Nařízení zakazuje chovat se na veřejných místech "neslušně nebo v rozporu s dekorem" a "konzumaci potravin a nápojů vsedě u historických, uměleckých či archeologických památek", zejména u fontán a schodů, napsala agentura AFP.

Italský historik umění, kritik, politik a komentátor kulturního dění Vittorio Sgarbi zákaz považuje za "přehnané, téměř fašistické nařízení".

"Souhlasím s údržbou památky a s tím, že se na mramorových schodech nemůže jíst. Ale zakázat si na ně i sednout, to už se mi zdá přehnané," myslí si Sgarbi. "Od té doby, co je svět světem, se procházející cestovatel usazuje na schodech a obdivuje okolí," dodává historik umění a předpokládá, že radnice bude muset nařízení znovu zvážit.

Schody, z jejichž tří úrovní může pěší pohlédnout na náměstí Piazza di Spagna, patří mezi nejvyhlášenější pamětihodnosti Říma. Veřejnosti bylo místo znovu zpřístupněno v roce 2016 po roce restauračních prací. Schody - dříve ztmavlé vlivem znečištění, polepené žvýkačkami a plné skvrn od vína a kávy - nabyly po restauraci původní bělosti.

Posléze Řím rozdělily spory mezi těmi, kteří si přáli, aby se schodiště na noc zamykalo, a jejich odpůrci. Nynější starostka Virginia Raggiová z protestního Hnutí pěti hvězd nakonec rozhodla, že Španělské schody zůstanou v noci otevřené a bude na ně dohlížet policie.

Témata:  turisté Itálie památky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy