Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Istanbul zakázal letošní pochod homosexuálů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Istanbul - Istanbul letos nepovolí pochod sexuálních menšin, který se v tomto největším tureckém městě pořádá každý rok. Jako důvod úřady uvedly "bezpečnost a zachování veřejného pořádku". V Turecku není na rozdíl od jiných islámských států homosexualita trestná.

Loni byl pochod svolán rovněž na náměstí Taksim, které bylo v minulosti místem protivládních protestů. Policie účastníky rozháněla na základě tvrzení, že pochod nebyl povolen kvůli tomu, že byl svolán v době ramadánu. To je ale i letošní případ. Loni účastníci nakonec ustoupili a uspořádali pochod na jiném místě v Istanbulu.

"Z médií, internetových stránek a sociálních sítí jsme zjistili, že pochod se měl konat na náměstí Taksim. Naše provincie toto setkání a pochod nepovolí s ohledem na bezpečnost občanů, zejména účastníků, a také s ohledem na veřejný přádek," oznámil dnes provinční úřad.

Ultrapravicová islamistická Velká strana jednoty (BBP) nedávno oznámila, že hodlá pochodu zabránit na vlastní pěst. "Drazí představitelé státu, nenuťte nás zakročit. Buď uděláte, co je nezbytné, nebo to uděláme my," pohrozil zástupce BBP Kürşat Mican.

Témata:  Turecko homosexuálové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy