Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hongkongu se bouří lidé. Nelíbí se jím zadržení knihkupců +VIDEO

Hongkong
Hongkong
Foto: Pixabay

Hongkong - V Hongkongu se dnes protestovalo proti zadržení pěti tamních knihkupců čínskými úřady, pochodu se zúčastnilo přes 4000 lidí. Komunistický Peking podle nich porušuje právní nezávislost bývalé britské kolonie.

Od října zmizelo pět hongkongských knihkupců spojených s nakladatelstvím Mighty Current a knihkupectvím Causeway Bay Books, postupně se ale všichni objevili v pevninské Číně.

"Chraňme svobodu tisku a svobodu slova," skandovali podle Reuters účastníci dnešního pochodu. Požadovali rovněž propuštění posledního z pětice knihkupců, který nadále zůstává ve vazbě v Číně. Dotyčný, uváděný jako Gui Minhai, má i švédské občanství.

Zdroj: YouTube

V pátek se zhruba stovka aktivistů zúčastnila protestního pochodu k čínskému styčnému úřadu v Hongkongu. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s tím, co nazývají "přeshraničními únosy".

Dva z propuštěných knihkupců se ve svých verzích o zadržení jednoho z nich liší. Lam Wing-kee tento týden novinářům řekl, že byl zadržen v Číně a osm měsíců držen v tamní vazbě. Jeho kolegu Leeho Bo, který je rovněž držitelem britského pasu, ale prý unesly úřady pevninské Číny z Hongkongu. Lee ale dnes uvedl, že o tom, jak se dostal do Číny, s Lamem nikdy nehovořil.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Čína Hongkong

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy