Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý egyptský prezident dostal doživotí, jeho spolupracovníci budou popraveni

Muhammad Mursí, autor: Agencia Brasil
Muhammad Mursí, autor: Agencia Brasil
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Káhira - Egyptský exprezident Muhammad Mursí (64) dostal doživotí v kauze špionáže pro Katar. Soud také potvrdil trest smrti pro šest jeho spolupracovníků. Celkově dnes stanulo před soudem 11 obžalovaných.

Mursí byl hlavním obžalovaným v kauze předání tajných dokumentů týkajících se národní bezpečnosti Kataru. Předběžné rozsudky smrti dostala šestice obžalovaných v květnu, dnes je měl soud potvrdit, nebo zrušit po konzultacích s egyptským velkým muftím, jehož názor ale není pro soud závazný.

Mezi odsouzenými k smrti jsou dva novináři arabské televize Al-Džazíra. Ta popřela, že by některý z jejích zaměstnanců spolupracoval s Mursího vládou.

Rozsudek nad Mursím nebyl v květnu vynesen. Ve třech jiných procesech byl už ale Mursí odsouzen k trestu smrti, doživotí a dvacetiletému vězení.

Mursího obhájce agentuře AFP sdělil, že jeho mandant byl v nejnovějším případě shledán vinným z toho, že během svého ročního prezidentského mandátu mezi lety 2012 a 2013 zadržoval tajné dokumenty k bezpečnosti státu. Obvinění ze špionáže ale káhirský soud Mursího zprostil.

Doživotní trest, který v Egyptě odpovídá 25 letům vězení, dostali také Mursího bývalý šéf kabinetu a bývalý tajemník. Mursí a jeho někdejší tajemník byli nadto odsouzeni ještě k 15 letům vězení za méně závažné provinění. Šestice spoluobžalovaných pak dostala trest smrti za špionáž.

Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 Mursího svrhl vojenský puč, který vedl současný prezident Abdal Fattáh Sísí. Katar byl Mursího zastáncem, Egypt proto viní tuto zemi z podpory nyní zakázaného Muslimského bratrstva. Tuto sunnitskou organizaci považují od loňska některé země za teroristickou.

Témata:  Muhammad Mursí Egypt trest smrti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy