Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA předělávají svět k obrazu svému. Intervence jen destabilizují systém, tvrdí americký analytik

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: marines.com **www.marines.com**

Washington – Spojené státy byly v minulosti opakovaně kritizovány za svou intervenční politiku „změny režimu“, která podle mnohých expertů vedla k destabilizaci situace na Blízkém východě. James W. Carden, bývalý poradce na americkém ministerstvu obrany a analytik skupiny The American Committee for East-West Accord, varuje, že podobná situace nyní hrozí i v Sýrii nebo Rusku.

Černobílý pohled

Carden varuje, že „samozvaná mise na předělání světa k americkému obrazu“ stále posiluje mezi současnými neokonzervativními americkými politiky. „Dnešní neokonzervativci – zmámení sebeospravedlňujícím rozhořčením, zejména pokud jde o Rusko a Sýrii – jsou popravdě možná ještě horší, než byli jejich ideologičtí předchůdci, kteří si alespoň byli vědomi až příliš skutečného nebezpečí jaderného konfliktu mezi USA a Sovětským svazem,“ uvádí.

„Dnešní neokonzervativci – pohodlně usídlení v americké vládě – a NATO financované think tanky, hlavní noviny a časopisy propagují nepodloženou kritiku ruské vlády; nadšeně oslavují zničení moderního evropského státu, Ukrajiny; oslavují nejnovější dobrodružství NATO na ruských hranicích; a vážně doufají, že bude syrská sekulární vláda nahrazena skupinou sunnitských náboženských fanatiků.“

„A to vše zatímco samolibě ignorují možnost jaderného střetu mezi Ruskem a Západem. Víte, oni Vladimír Putin a Bašár Asad jsou „záporáci“: konec dskuze,“ zlobí se Carden.

Problematická výzva ke změně režimu

Obzvláště problematický je podle něj fakt, že američtí neokonzervativci mají v rukou reálnou moc. Victoria Nulandová, náměstkyně amerického ministra zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti, například podle něj prosazuje změnu režimu v Rusku a podporuje posílání financí na Ukrajinu, což Carden vidí jako velký problém.

„To totiž naznačuje politiku, která je zaměřena nejen proti Rusku, ale proti jakékoliv vládě, která se ocitne v hledáčku Ameriky: vytrvale pracovat na podkopání legitimity této vlády s konečným cílem jejího svržení,“ vysvětluje.

Že nelze pochybovat o tom, že tato politika má v Americe stále velkou podporu, podle něj svědčí nedávno přednesený požadavek 51 amerických diplomatů na amerického ministra zahraničí Johna Kerryho a prezidenta Baracka Obamu, aby byly provedeny vojenské údery proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada.

„To, co tito diplomaté v podstatě chtějí je tak politika, která by vedla k válce s Ruskem, zabila velké množství civilistů, zničila mírové jednání v Ženevě a dopomohla sunnitským ‚rebelům‘, kteří jsou hlavními oponenty Asadova režimu, získat další území,“ varuje Carden.

„Ale tito diplomaté bez ohledu na cenu nebo pravděpodobné důsledky jejich kýžené politiky prostě mají pocit, že USA musí vyvolat válku, jen aby měli ze sebe lepší pocit, že ‚něco‘ udělali,“ tvrdí Carden.

Minulost se opakuje?

Na závěr nabízí srovnání s tajnou zprávou Národní bezpečnostní rady USA, která nese označení NSC-68 a která byla tehdejšímu americkému prezidentovi Harry S. Trumanovi předložena 14. dubna 1950.

„Podle této politické směrnice musí USA ‚podpořit fundamentální změnu podstaty sovětského systému a … podporovat ničivé faktory v sovětském systému se snahou podněcovat a podporovat nepokoje a revoluci ve vybraných strategických satelitních státech‘, a to vše s cílem snížit ‚moc a vliv Kremlu uvnitř Sovětského svazu‘,“ vysvětluje Carden.

„Zní vám to povědomě? Nahraďte slova ‚sovětský‘ slovem ‚ruský‘, nebo dokonce ‚syrský‘, a dostanete schéma nedávných amerických imperiálních dobrodružství. Je znepokojivé, že jak se blížíme k listopadovým prezidentským volbám, nezdá se, že by uvnitř Washingtonu byla ani kapka zájmu zaujmout nový postoj,“ dodává.

Témata:  USA Rusko Syrská krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy