Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Organizovaný zločin v uprchlických ubytovnách? Švédsko se potýká se závažným problémem

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Švédsko je jednou z těch zemí, kam míří největší počet uprchlíků. Pravidelně přichází informace nejen o zločinech páchaných žadateli o azyl, ale i pravicových extremistů, kteří v zemi migranty nechtějí. Tamní rádiová stanice Sveriges Radio ve svém pořadu Elkot odhalila další závažné informace.

Zpráva stanice Sveriges Radio ukazuje, že existuje propojení organizovaného zločinu a ubytoven pro uprchlíky, a to hned ve čtyřech ze sedmi policejních krajů Švédska. Jak podotýká server The Local, jde jen o ty případy, o kterých policie ví.

Novináři mluvili s tajnými službami v každém ze sedmi policejních krajů Švédska, cílem bylo vytvoření mapy oblastí, kde se organizovaný zločin angažuje v oblasti azylových ubytoven.

„Je to poněkud děsivé vývoj, kdy se v mnoha případech profesionální zločinci a další bezohlední lidé snaží proniknout do této linie podnikání s myšlenkou, že je možné zde rychle vydělat velké peníze," uvedl tiskový mluvčí policie v centrální oblasti Christer Nordstrom. Právě tam je problém největší.

Švédská zpravodajská služba (NOA) uvedla, že si je vědoma tohoto problému. „Jako vždy dochází v odvětví, kde jsou rychle zadávány zakázky, k problému se zločineckými organizacemi, které vstupují na trh," uvedla šéfka zpravodajské služby Linda Straafová.

Šéfka NOA řekla, že se zločinci v tomto směru dopouští především finančních přestupků, je zde prý ale také riziko, že se gangy pokusí využít ohrožené obyvatele těchto azylových zařízení a nasměřují je tak k jiné trestné činnosti. „Příkladem je prostituce, nebo s využití lidí ve zranitelných pozicích prostřednictvím nelegální práce," řekla.

Témata:  uprchlíci Švédsko policie Švédsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy