Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italský premiér utrpěl drtivou porážku ve volbách: Hnutí pěti hvězd získalo radnice Říma a Turína

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italská vládní Demokratická strana (PD) premiéra Mattea Renziho utrpěla drtivou porážku ve druhém kole místních voleb. Naopak protestní Hnutí pěti hvězd může slavit, získalo radnice v Římě a Turíně.

Po sečtení všech hlasů v Římě zvítězila ziskem 67 procent hlasů právnička Virginia Raggiová (37), její stranická kolegyně Chiara Appendinová překvapila v Turíně ziskem téměř 55 procenta hlasů.

Útěchou pro PD může být fakt, že se udržela u moci ve finančním centru Itálie Miláně a rovněž v Bologni. Matteo Orfini z PD v rozhovoru s listem La Stampa přiznal, že pro jeho stranu jde o "bolestnou" porážku. "Přijít o Řím a Turín pálí, bolí to," řekl.

PD v noci v prohlášení porážku uznala. Vítězství Raggiové se považuje za triumf o to více, že její soupeř Roberto Giachetti z PD nezískal ani polovinu hlasů jako Raggiová - volilo ho 32,85 procenta lidí, Raggiovou 67,15 procenta.

Zdroj: YouTube

Kandidát PD Giuseppe Sala vyhrál v Miláně ziskem 51,7 procent hlasů nad kandidátem pravice Stefanem Parisim.

Renzi je v úřadu od roku 2014 a slíbil tehdy oživení, jehož ale nedosáhl. Země se potýká s ekonomickou stagnací a také četnými korupčními skandály. Renzi vsadil svou politickou budoucnost na říjnové referendum o ústavní reformě. Cílem je zajistit Itálii stabilitu a chránit ji před rychlým střídáním vlád. Renzi řekl, že odstoupí, pokud lidé reformu v referendu nepřijmou. Po prvním kolem místních voleb tvrdil, že tento výsledek s referendem nesouvisí a nijak ho neovlivní. Komentátor Massimo Franco pod druhém kole napsal, že PD teď může těžko popřít význam volebního výsledku a že Renziho postavení ve straně bude oslabeno.

Hnutí pěti hvězd založil před sedmi lety komik Beppe Grillo a místní volby z této strany podle Reuters činí favorita parlamentních voleb v roce 2018. Sedmašedesátiletý Grillo se z politické první linie stáhl a přenechal prostor mladým tvářím, které podle Reuters hnutí dodaly umírněnější podobu a dokázaly oslovit více voličů. Hlavním tématem hnutí je boj proti korupci.

Témata:  Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

9. května 2024 8:43

Ukrajina opět sestřelovala ruské drony. Okupační armáda zaútočila na Belgorodskou oblast

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy