Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt v Iráku vyhnal miliony lidí z domovů. Milice mezi nimi hledají stoupence IS

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky do konce roku 2015 vyhnal konflikt v Iráku z domovů 4,4 milionu lidí a dalšího půl milionu kvůli němu odešlo do exilu. Od konce loňského roku toto číslo ještě stouplo. Kvůli bojům o Fallúdžu je na útěku 14 tisíc rodin. tedy asi 84 tisíc lidí.

Žili jsme si jako králové, teď sedíme na holé zemi, řekl Jakín Habaš z iráckého Karakúše. Toto město ležící východně od Mosulu obývali hlavně křesťané, ale většina z nich prchla před radikály z Islámského státu (IS). "Ukradli synův traktor, ukradli 50 tun žita a pšenice, ukradli všechno. Vše, na čem jsem po celý život pracoval, bylo v okamžiku pryč," řekl vedle plačící manželky.

Důvod, proč se z lidí stali v krátké chvíli uprchlíci, anebo v korektní terminologii osoby přemístěné v rámci své země, jsou různé. Všichni ale mají jedno společné - pocit naprosté ztráty. Náhle a často v situaci, kterou nemohou nijak ovlivnit, musejí opustit vše, na čem stojí život - přátele, komunitu, domov, majetek, práci, školu - a utéci někam, kde je bezpečněji.

Zdroj: YouTube

Táborem určeným těm, kdo prchají z Fallúdže, horký vítr rozviřuje prach a plastové sáčky, které poletují mezi řadami stanů postavených v písku. Žádný strom ani keř ani proužek trávy pustý obraz neoživí. Nad hlavou nelétají ptáci, protože pro ně na tomto místě nic není.

Hamíd Ábid utekl stejně jako všichni obyvatelé ze své vesnice u Fallúdže. Pocit ztráty lidí v táboře v mnoha případech násobí fakt, že úřady některé členy rodin zadržely z obav, že může jít o stoupence IS, kteří se vmísili mezi civilisty. "My jsme odešli všichni - celá vesnice, 3000 lidí - a nevzali jsme si nic než šaty. Když jsme se dostali ven, odvedli nás lidé z Hašd na základnu Mazraa a oddělili muže a mladé hochy od žen a dětí," vypráví Ábid. Hašd jsou šíitské milice, které bojují proti IS po boku irácké armády.

Muži a chlapci musejí projít bezpečnostní kontrolou. Jejich jména jsou prověřována v rámci databáze a jsou vyslechnuti. Maskovaní informátoři z Fallúdže pomáhají hledat ty, kteří spolupracovali s IS. Iráčané slibují těm, jimž dokážou útoky a zabíjení civilistů, trest.

Témata:  Irák uprchlíci Islámský stát

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy