Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU se zavázala migrantům pomáhat. Mějte s nimi soucit, žádá předseda Spolkového sněmu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Státy Evropské unie by měly projevovat více soucitu lidem na útěku. Uvedl to předseda německého Spolkového sněmu Norbert Lammert.

"Útěky a vyhánění jsou zdánlivě nekonečný příběh, který se bohužel netýká jen minulosti, ale i současnosti," prohlásil Lammert.

Podle něj se země EU zavázaly, že budou lidem na útěku pomáhat, průběh aktuální uprchlické krize však vyvolal pochybnosti, zda všechny státy skutečně tomuto úkolu porozuměly.

Německo bylo cílovou zemí pro velkou část uprchlíků, kteří loni do EU dorazili. Na německé území jich přišlo 1,1 milionu.

Z Berlína především na konci loňského roku zaznívala kritika na adresu ostatních členských států EU, které podle některých německých politiků odmítaly spravedlivé rozdělení zátěže, kterou migrační krize přinesla.

Témata:  Německo uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy