Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU pravděpodobně prodlouží hospodářské sankce vůči Rusku

EU
EU
Foto: Pixabay

Lucemburk - Velvyslanci zemí Evropské unie se v úterý velmi pravděpodobně dohodnou na půlročním prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku o půl roku.

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka panuje s tímto krokem napříč unií široký souhlas. Prodloužení sankcí, které EU uvalila na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi, definitivně stvrdí ministři zahraničí osmadvacítky na své následující schůzce v pátek, řekl Zaorálek novinářům v Lucembursku.

"V této chvíli bych nedokázal říci, že Rusko dělá víc," poznamenal český ministr, který připomněl, že EU svázala uvolňování sankcí s prosazením minských mírových dohod pro východní Ukrajinu.

"Znovu se tam používají těžké zbraně, rozhodně to nevypadá, že se situace nějak zlepšuje. Máme hlášené mrtvé dokonce z posledních dní," řekl Zaorálek.

Na rostoucí míru násilí na východě Ukrajiny poukazují také pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), jejichž týmy monitorují dodržování příměří v oblasti.

Mírový proces dohodnutý v Minsku předpokládá urovnání konfliktu na Donbasu v několika krocích. Jejich součástí je spolu se zastavením palby i stažení těžkých zbraní, amnestie, předání kontroly nad celou hranicí ukrajinské straně, provedení ústavních reforem na Ukrajině či uskutečnění místních voleb na Donbasu.

Témata:  EU Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy