reklama

Tinalbarka má 16 let a pochází z Mali. Nepokoje v zemi ji i její rodiče donutily uprchnout do Mauritánie, kde nyní žije v uprchlickém táboře a sní o tom, že se jí podaří dokončit studium a najít si práci. 

Čtyřicetiletá Irene žila na Pobřeží slonoviny, odkud musela utéct do Libérie. Ve chvíli, kdy se doma připravovala do práce, jí zavolali z kanceláře jejího otce, že k nim vtrhli rebelové a otce zabili. Dalších pět rebelů přišlo i do jejího domu a znásilnilo ji, pak postřelili do zad a utekli pryč. Byla v sedmém měsíci těhotenství.

 

Bývalá módní návrhářka Wafa Tabra (33) byla také nucena uprchnout. Její manžel opustil Sýrii před 11 měsíci, později ho následovala i Wafa a jejich tři děti. Škola, do které chodili, byla zničena, přátelé zabiti, její bratr zemřel při bombardování. "Žili jsme v neustálém strachu. Zůstat v Sýrii bylo příliš nebezpečné. Možná jsem to mohla vydržet, ale děti ne."

To jsou jen některé ze statisíců příběhů, které si s sebou nesou migranti putující do Evropy. Upozornila na ně iniciativa #WithRefugees při příležitosti Světového dne uprchlíků. Ten se každoročně připomíná 20. června a zavedlo ho ještě v roce 2000 Valné shromáždění OSN.

Cílem iniciativy je poukázat na podmínky, ve kterých uprchlíci žijí, a problémy, se kterými se dennodenně setkávají. Ostatně i tento den si klade za úkol zvyšovat povědomí veřejnosti o problematice uprchlíků.

Kromě obrovského množství lidí se do iniciativy zapojily i slavné hvězdy šoubyznysu. Cate Blanchett, Hellen Mirren, Will Ferrell, Scarlett Johansson, Ben Stiller a řada dalších se společně postavili za migranty ve videu "Stojíme za uprchlíky, prosím, stůjte za nimi s námi," vyzvali veřejnost k angažmá v kampani #WithRefugees.

"Nacházíme se uprostřed katastrofální krize přesídlování, která už rozvrátila miliony nevinných rodin. Viděli jsme už příliš mnoho lidí přicházejících o život při pokusu dostat se do bezpečí," uvedla herečka Cate Blanchett, která se ve videu objevila po boku dalších slavných hvězd a generálního tajemníka OSN Pana Ki-muna.