Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snižování počtu migrantů nefunguje: Řecké tábory jsou přeplněné

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Atény - Ačkoli by se měl po uzavření dohody mezi EU a Tureckem počet uprchlíků v Řecku snižovat, opak je pravdou. Podle deníku Kathimerini od pátku přibylo na řeckých ostrovech 268 běženců.

Podle řeckých úřadů je v celé zemi 57.000 uprchlíků, z toho 8000 na ostrovech na východě Egejského moře. Přijímací tábory praskají ve švech.

Zdroj: YouTube

Příliv migrantů sice již není od března tak veliký, pořád jich jsou ale desítky denně, což představuje problém, protože z Řecka se jich do Turecka či v rámci relokace do jiné země unie přemisťuje v průměru mnohem méně.

V součtu je tak v Řecku vlastně víc uprchlíků, než jich bylo v březnu, kdy začala být dohoda EU s Ankarou uváděna do praxe.

Napjatá je situace v přijímacích táborech na řeckých ostrovech, které zdlouhavě uprchlíky odbavují. Čekání je pro utečence dlouhé, což občas vyústí v projevy násilí, při kterém jsou zapalovány většinou kontejnery s odpadky a stany.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy