Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum o kvótách na uprchlíku bude. Maďaři rozhodnou na podzim

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Referendum o unijních kvótách na migranty, které chystá vláda maďarského premiéra Viktora Orbána, se uskuteční. Ústavní soud zamítl všechny stížnosti proti hlasování.

Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót, schválený loni členskými státy EU, považuje Orbánův kabinet za porušení svrchovanosti maďarského státu. Už v prosinci podal na toto unijní rozhodnutí stížnost u Soudního dvora Evropské unie. Evropská komise na druhé straně poukazuje na to, že o přerozdělení migrantů se rozhodlo v proceduře, na které se shodly všechny členské země.

Orbánův záměr provést referendum napadli u nejvyšší justiční instance v zemi levicoví politici, ale neúspěšně, a tak hlasování už nestojí nic v cestě, prohlásil mluvčí vlády Bence Tuzson. Zároveň potvrdil již dřívější informace, že Maďaři budou o migračních kvótách rozhodovat v září nebo v říjnu.

Uspořádání referenda již v květnu umožnil maďarský nejvyšší soud, když odmítl žalobu dvou menších opozičních stran proti navrhované otázce, na niž by podle vlády měli hlasující odpovědět. Otázka zní: "Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?"

Témata:  Maďarsko referendum uprchlíci Viktor Orbán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy