Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko se pořádně naštvalo na EU: Tohle prý podporovat nebude

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarská vláda je rozhořčena kroky Evropské unie v otázce uprchlické krize a udělá vše proto, aby se její přístup změnil. Vyjádřila také souhlas s kroky Rakouska.

"Maďarská vláda udělá pro to, aby dosáhla změny přístupu Evropské unie k migrační politice," prohlásil dnes ve veřejnoprávní televizi M1 poradce premiéra pro vnitřní bezpečnost György Bakondi.

"Je třeba skoncovat s tím, že hlavním politickým směrem unie je přijímání, usazení, integrace a rozdělení migrantů. Je třeba se také soustředit na dosažení schopnosti Evropy ochránit své hranice a zajištění kontrol na vnějších hranicích, které by sloužily k bezpečnostnímu prověřování příchozích a k zajištění bezpečnosti občanů EU," dodal Bakondi.

Maďarská vláda podle jeho slov souhlasí s politickým postojem Rakouska, že tzv. hotspoty na kontrolu příchozích migrantů je třeba zřídit mimo území unie a že k hranicím je možno pustit už jen ty, kteří byli bezpečnostně prověřeni, o kterých se ví, kdo jsou, proč přicházejí a že jsou skutečně oprávněni na poskytnutí azylu.

Ministři obrany a vnitra Rakouska a Maďarska se před několika dny dohodli na spolupráci při ochraně vnější hranice Schengenu. Rakousko loni přijalo 90 tisíc žadatelů o azyl, což představuje více než procento jeho populace.

Přes Maďarsko, jehož jižní a východní hranice tvoří vnější hranici schengenského prostoru, se loni do střední Evropy dostaly statisíce migrantů. Většina z nich pokračovala západním směrem do Rakouska a Německa. Průchodu migrantů zabránil až plot na podzim 2015. 

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána také chystá referendum o unijních kvótách na migranty. Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót, schválený loni členskými státy EU, považuje Orbánův kabinet za porušení svrchovanosti maďarského státu. Už v prosinci podal na toto unijní rozhodnutí stížnost u Soudního dvora Evropské unie. Evropská komise na druhé straně poukazuje na to, že o přerozdělení migrantů se rozhodlo v proceduře, na které se shodly všechny členské země.

Témata:  Maďarsko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy