Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci se do Bulharska nedostanou, začne se stavět dlouhý plot

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Sofie - Uprchlíci mířící do Bulharska mají zřejmě jednu z posledních možností se do země dostat. Ve středu se totiž rozhodlo o tom, že státní hranice bude chránit plot proti migrantům.

Bulharsko chce postavit plot podél celé bulharsko-turecké státní hranice v délce asi 270 kilometrů. V Sofii o tom informovala bulharská vicepremiérka a ministryně vnitra Rumjana Bačvarovová.

Plot by měl zabránit uprchlíkům, aby se ilegálně dostali do Bulharska a tím pádem na území Evropské unie. Prvních 30 kilometrů plotu na nejkritičtějším úseku bulharsko-turecké hranice bylo postaveno ještě v roce 2014. Do poloviny roku 2016 bude dokončených 160 kilometrů plotu, který je 3,5 metru vysoký.

Plot také posiluje ještě ostnatý drát a monitoring bezpečnostních kamer, uvedla tisková agentura DPA. Šéfka bulharského resortu vnitra si sice pochvalovala efektivnost oplocení, termín jeho dokončení v celé délce ale neuvedla.

Od začátku letošního roku dorazilo z Turecka do Bulharska podle ministerstva vnitra o 47 procent ilegálních migrantů méně než ve srovnatelném období roku 2015. Do konce května zadrželi úřady na území 1858 uprchlíků, zatímco loni to bylo ve stejném období 3535 migrantů.

Témata:  Bulharsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy