Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se pustily do Střední Evropy: Nejprve to byli Romové, teď uprchlíci a muslimové

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Washington – Státy Střední Evropy našli shodu v rámci postoje vůči evropské migrační krizi. Americký deník The Washington Post ale upozorňuje, že by zde mohlo existovat pojítko s protiromskými náladami.

Neonacisté na Slovensku

Deník upozorňuje, že v březnu na Slovensku neonacistická Lidová strana Naše Slovensko získala 14 křesel v parlamentu díky 200 tisícům hlasů. Strana také přitáhla téměř čtvrtinu prvovoličů.

„Marián Kotleba, předseda ultranacionalistické Lidové strany Naše Slovensko, proslul svými sklony k oblékání zřetelně nacistických oděvů, jeho obdivem Třetí říše a jeho nenávistí vůči Evropské unii, NATO a dalším západním institucím," píše deník.

Jak deník poukazuje, svou kampaň Kotleba podobně jako další krajně pravicoví politici v Evropě založil na varování před imigrací a islámem, který chce na Slovensku zakázat, ačkoliv je většina obyvatel křesťanská.

„Ale než Kotleba přijal protimuslimský sentiment, jeho politický úspěch byl zčásti vázán na démonizaci jiné skupiny lidí: Romů," upozorňuje deník.

Existuje tu spojitost?

„Kotleba se napojil na předsudek, který je rozšířen po většině Evropy. Romové, kteří jsou potomci prastaré migraci z Indie a jejichž počet je asi 10-12 milionů po celém kontinentu, stále čelí značné diskriminaci v podstatě v každé zemi, kde žijí."

„Předsudky vůči Romům jsou jak systémové, tak sociální a jsou vystupňovány staletími nedůvěry. Nedávné průzkumy v různých částech Evropy odhalily, že velké skupiny lidí na Romy mají negativní pohled,"

Deník následně podotýká, že je situace nejhorší v zemích, kde jsou Romové nejpočetnější, což zahrnuje Slovensko, Českou republiku a Maďarsko.

„Například v Maďarsku krajně pravicová strana Jobbik (Hnutí za lepší Maďarsko) roky tlačí proti menšinám včetně Romů. Jejich ultranacionalistický populismus vedl některé mainstreamové politiky, jako je například premiér Viktor Orbán, aby také útočili na islám a uprchlíky," tvrdí deník.

Máme důvod se bát?

„Důvod, proč jsou Maďaři proti imigraci, je, že žijeme na místě, kde se lidé, kteří mluví našim jazykem a sdílí naši víru, neintegrovali do zbytku naší společnosti," uvedl Márton Gyöngyösi, jeden z předních představitelů teto strany. „Je přirozené, že se nechceme integrovat s nějakým subsaharským imigrantem, který by mohl být členem teroristické organizace a mít nějakou nemoc, o které jsem ani nikdy neslyšel," dodal.

Podle deníku ale Střední a Východní Evropa nemají zkušenosti s muslimskou imigrací a podle holandského politologa Case Muddea je zde hrozba viděna spíš ve velkém počtu než v konkrétních osobách.

„Je velmi pravděpodobné, že lidé, kteří se bojí Romů, se také bojí islámu, ale jde o jiný druh problému," vysvětluje dále Mudde a dodává, že boj proti islámu je „mnohem více ideologickým problémem, otázkou toho, co je národní stát, otázkou střetu civilizací."

Michael Privot, ředitel organizace European Network Against Racism, se domnívá, že velký rozdíl spočívá v podstatě problému. „Protiromské nálady jsou organické a sdílené ve společnosti, kdežto protiislámské nálady opravdu byly uměle vytvořeny."

Témata:  romové uprchlíci muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.