Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod Británie z EU je vítězství pro cíle Putinovy zahraniční politiky, volá USA

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Washington/Moskva - Hlasování Britů o vystoupení z Evropské unie, takzvaném brexitu, vyhrál ruský prezident Vladimir Putin. Dnes to uvedl bývalý velvyslanec USA v Rusku Michael McFaul.

McFaul označil výsledky referenda o setrvání Velké Británie v EU, které dopadly ve prospěch odpůrců členství, za vítězství ruského prezidenta Vladimira Putina

"Je to obrovské vítězství pro cíle Putinovy zahraniční politiky. Je třeba ho náležitě ocenit", uvedl bývalý diplomat na twitteru.

Sami Rusové jsou ale k hodnocení výsledků referenda zdrženliví. Premiér Dmitrij Medveděv uvedl, že brexit je vnitřní záležitostí Britů, ale ovlivní světovou ekonomiku. "Rusko z toho radost nemá," dodal.

I šéfka horní komory parlamentu Valentina Matvijenková považuje rozhodnutí britských občanů za znepokojivé. "Všichni ctíme volbu obyvatel této země, ale jde o znepokojivý signál, že Evropa prochází složitými a rozporuplnými procesy," podotkla.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Brexit USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy