reklama

„I když se svět změnil, my jsme pevně stáli za mnohými z hlavních priorit kampaně," řekla Solbergová na tiskové konferenci u příležitosti poloviny jejího funkčního období. „Jednou z důležitých věcí, kterou tato vláda dělá, je zajištění Norska do budoucna. Měli jsme plán, jsme měli program, a budeme na něm i nadále pracovat," dodala.

Solbergová připomněla posílení práv starších občanů, zkrácení čekací doby ve zdravotnictví a zlepšení práv pacientů. Poukázala také na lepší péči pro lidi užívající návykové látky a pacienty psychiatrických služeb. Zvláštní kapitolou pak je zpřísnění národní azylové politiky.

„Nyní máme výrazně nižší příliv uprchlíků. Něco z toho způsobeno hraničními kontrolami, které zastavily mnoho migrantů. Něco z toho je způsobeno faktem, že Norsko je vzhledem k současným podmínkám vnímáno jako velmi přísná země, a pro lidi už není tak snadné, aby sem přicházeli," vysvětlovala.

Dodala, že striktní azylová politika musí být doplněna jasnější integrační politikou a že návrh týkající se integrace už vláda předložila na parlamentních výborech.

Podle jejích vlastních výpočtů je vláda Solbergové na dobré cestě ke splnění slibů, které stanovila v roce 2013. Od podzimu vláda parlamentu předložila 207 návrhů a 39 zpráv. Pouze ve 12 případech vláda cela nebo částečně neuspěla.

„To znamená, že máme úspěšnost 95 procent," vysvětlovala Solbergová. Nejtěžší porážka se ale podle ní týkala neschopnosti prosadit ještě větší v azylové politice. „Kdybychom měli poněkud přísnější politiku, Norsko by bylo lépe připraveno na větší příliv migrantů. Ale podařily se nám některé důležité tahy, takže jsem šťastná, "řekla.

Norské Ředitelství pro imigraci (UDI) v lednu uvedlo, že v roce 2016 očekává 60.000 žadatelů o azyl, agentura ale plánuje, že oficiálně tuto prognózu sníží, a to ještě na konci tohoto měsíce. Do května bylo oficiálně zaznamenáno pouze 1407 žadatelů o azyl.