Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bitva o město Fallúdža ukončena. Irácká armáda hlásí úplné dobytí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.army.mil

Bagdád - Irácké jednotky dnes dobyly poslední čtvrť, kterou ve městě Fallúdža ještě drželi bojovníci Islámského státu (IS).

Podle agentury AP to sdělil velitel fallúdžské operace generálporučík Abdal Vaháb Saadí, který zároveň oznámil vítězné ukončení bitvy o toto město ležící asi 50 kilometrů západně od Bagdádu v provincii Anbár.

Premiér Hajdar Abádí ohlásil vítězství nad IS ve Fallúdži už před více než týdnem. Boje v některých částech města, včetně čtvrti Golan, ale ještě pokračovaly.

"Z tohoto místa v centru Golanu oznamujeme, že (čtvrť) byla protiteroristickými silami zcela vyčištěna, a posíláme iráckému lidu dobrou zprávu, že bitva o Fallúdžu je ukončena," prohlásil generál Saadí ve státní televizi.

Z převážně sunnitského města uprchly již tisíce civilistů. Před několika týdny guvernér tamní provincie uvedl, že bylo popraveno 49 sunnitských mužů, kteří se vzdali šíitským milicím podporovaným iráckou armádou. Dalších 600 mužů se pohřešuje.

Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OSN) uvedla, že obdrželi videozáznam, na kterém jsou další dva incidenty dokumentující napadání civilistů z Fallúdže. Na jednom je muž bitý do hlavy a následně tažen vojenským vozidlem, na druhém jsou vidět osoby, které útočníci udeřili puškou a rovněž kopali do hlavy. V obou případech měli na sobě útočníci vojenské uniformy.

Jak k tomu ale OSN uvedla, pravdivost těchto videí nebylo možné ověřit. Zprávy o porušování práv civilistů nicméně obdržela organizace z více zdrojů, dodala mluvčí.

OSN již dříve vyzvala iráckou vládu, aby shledala odpovědnými ty, kteří stojí za násilnostmi. Ty by totiž podle ní mohly vést k vypuknutí další vlny sektářského násilí, které si v minulosti v zemi vyžádalo tisíce obětí. Zadrženo již bylo několik vojáků.

Mluvčí šíitských milic ale podobná obvinění odmítl a uvedl, že videozáznamy jsou pravděpodobně zfalšované. Armáda a milice se podle něj staly "terčem kampaně médií, která má za cíl degradovat jejich vítězství ve Fallúdži".

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy