Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropský parlament tlačí na Brity: Okamžitě odejděte z EU

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Berlín - Čtyři velké frakce v Evropském parlamentu chtějí vyzvat britskou vládu, aby už v úterý zahájila jednání o vystoupení z unie.

Uvedl to německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Usnesení navržené lidovci, sociálními demokraty, liberály a zelenými by měl parlament schválit v úterý na mimořádném jednání k výsledkům britského referenda o vystoupení z osmadvacítky.

Podle návrhu usnesení je brzký začátek procesu vystoupení z unie nezbytný, aby se zabránilo škodlivé nejistotě a ochránila se integrita unie. Frakce dále zdůrazňují, že není možné vyjednat nové vztahy Británie k unii před ukončením procesu jejího vystoupení.

Britský premiér David Cameron v pátek oznámil, že po vítězství zastánců brexitu v referendu skončí k říjnu v premiérské funkci. Dal také najevo, že spustit rozhovory o vystoupení podle článku 50 unijní smlouvy by měl až jeho nástupce.

Evropským představitelům se ale takový odklad nelíbí.

Témata:  EU Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy