reklama

V reakci na výsledek britského referenda, které rozhodlo o odchodu země z EU, dodal, že volbu britského lidu musejí ostatní respektovat. Nikdo jiný podle ministra nemá právo rozhodovat o budoucnosti země.

Szijjártó připomněl, že v pondělí se v Praze sejde k jednáním o budoucnosti EU s šéfy diplomacií skupiny V4, tedy zástupci Česka, Slovenska a Polska, a později se k nim přidá jejich německý kolega.

Rozhovory by měly podle něj později pokračovat ve Varšavě setkáním ministrů zahraničí nezakládajících členů unie, dosud je ale potvrzena jen účast středoevropských politiků, dodal Szijjártó.

Místo toho, aby se unie snažila tlačit Británii k zahájení rozhovorů o brexitu, měla by si nyní podle ministra stanovit, čeho chce během těchto jednání dosáhnout.

Čtyři velké frakce v Evropském parlamentu chtějí vyzvat britskou vládu, aby už v úterý zahájila jednání o vystoupení z unie. Uvedl to německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Usnesení navržené lidovci, sociálními demokraty, liberály a zelenými by měl parlament schválit v úterý na mimořádném jednání k výsledkům britského referenda o vystoupení z osmadvacítky.