reklama

Waszczykowski v polské televizi TVP Info reagoval na páteční vyjádření špiček EU, které vyzvaly k co nejrychlejšímu zahájení jednání o odchodu Británie z EU, jakkoli by to mohlo být bolestné. "Potřebujeme delší čas na rozmyšlení. Nemůže to být ukvapená akce, nelze naléhat a nutit Británii k co nejrychlejšímu odchodu," uvedl.

"Vina leží na obou stranách. Určitě Britové měli své důvody pro odchod z EU. Ale také se člověk musí ptát unie, Bruselu, proč nebylo možné udržet tak důležitý stát v EU," řekl.

Waszczykowski hodlá v Praze oponovat francouzsko-německému plánu na prohloubení integrace v EU. "Některé návrhy mají smysl, samozřejmě lze zvažovat vytvoření společné pohraniční stráže, která by bránila Evropu před přílivem uprchlíků. Ale vytvoření unie uvnitř EU (...) je recept na rozdělení EU, v zásadě na její rozpad," varoval.

Jiný polský ministr, Henryk Kowalczyk, který má ve vládě na starosti legislativu, dnes uvedl, že to byla rozhodnutí představitelů EU, která vedla k brexitu. "Mimo jiné chyběla ochota naslouchat občanům, což vedlo k britské situaci. Kdyby Británie měla více svobody vládnout si sama, kdyby nebylo (unijního) tlaku v různých oblastech, nejspíše by k brexitu nedošlo," řekl Kowalczyk stanici Telewizja Republika.