reklama

Bouchartová už v pátek uvedla, že by Britové měli nést následky své volby. „Angličané chtěli zpátky svou svobodu, musejí si vzít zpátky také svou hranici," řekl Xavier Bertrand, šéf regionu, v němž se přístav Calais nachází. Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault však trvá na tom, že smlouva zůstane nezměněna.

Novináři britského deníku Daily Mail se proto vydali do „Džungle", aby se zeptali přímo migrantů, jaký mají na berxit názor. Jak deník poukazuje, názory v Calais se liší. Jedni si myslí, že se už francouzská policie nebude tolik snažit a tak bude snadnější proklouznout do nákladních automobilů a do vlaků jezdících Eurotunelem. Další se ale obávají, že Británie brzy přestane uprchlíky přijímat úplně.

Migranti byli se zprávou o brexitu potěšeni

Syrský telekomunikační inženýr jménem Khaled (36), který uprchl před režimem Bašára Asada z Damašku, deníku řekl: „Nemyslím, si, že by se něco změnilo. Ani v případě, že se hranice přesune do Anglie. Všichni migranti nalezení na nákladních vozidlech v Doveru by stále byli posíláni rovnou zpátky do Francie. Znamenalo by to dvouhodinovou cestu zpátky do tábora namísto deseti minut chůze, pokud by byli chyceni zde." Khaled, jehož manželka a dvě děti čekají v táboře v Libanonu, řekl, že své naděje upíná k naději, že by se mohl dostat i s celou rodinou do Kanady, kde už žije jeho bratr.

Student inženýrství Arshad Ali (27) tvrdí, že uprchl před útlakem Talibanu v severním Pákistánu. „Je dobře, že se Anglie oddělí od Evropy. Lidé ve zdejším táboře byli velmi spokojeni, když se to dozvěděli. Myslí si, že jim to dá možnost snáze se dostat do Anglie. V této chvíli Anglie říká Francii, aby nedovolila lidem překročit hranice. Francouzská policie nás zastavuje, protože jsou s Anglií přátelé. Anglie také posílala peníze na ploty. Ale pokud chce být Anglie samostatná, pak myslím, že nás Francouzi nechají jít do Anglie. Bude pro nás snazší se dostat na nákladní vozidla a do vlaků," myslí si migrant.

Británie vyhodí pracovníky ze zemí EU, pak bude práce pro nás

Brexit vítá také Ali, který už v Džungli žije osm měsíců. I on si myslí, že díky rozhodnutí Britů bude méně pravděpodobné, že budou migranti posílání zpět do kontinentální Evropy. „Pokud už člověk dal otisky prstů v jiné zemi, je možné, že tam bude vrácen, Ale když spolu Anglie a Francie nebudou tolik mluvit, pak to bude méně pravděpodobné," uvedl Ali.

Mohammed Asif (29) z Afghánistánu, který strávil páteční noc snahou dostat se do nákladních automobilů, novinám řekl: „Někteří říkají, že by nás Francouzi mohli nechat nastoupit na nákladní vozidla, protože se Anglie nyní oddělila. Také v případě, že Anglie vyhodí pracovníky z Evropy, by pak v zemi mohlo být více pracovních míst pro nás. Ale nevíme, co se bude dít."

Raouf Hadi (40) pochází se Súdánu. Než překročil na pašerácké lodi Středozemní moře, žil 13 let v Libyi. „Chceme, aby Anglie zůstala v Evropské unii. Vím, že lidé v Anglii už nemají rádi imigranty. Jsem si jistý, že bude ještě těžší žádat o azyl, když bude Velká Británie jednat sama o sobě," myslí si Hadi. „To však nezastaví Súdánce, kteří se snaží dostat do Británie. Koneckonců, všichni jsme teď závislí na anglickém čaji," zažertoval.

Já chci zůstat v Džungli, podnik mi vynáší

Afghánský občan Amin Khan (32) vede v Džungli provizorní holičství. „Jsem smutný, že Anglie opouští EU. Měla by být jen jedna Evropa. Všichni si myslí, že Anglie Evropu opustila, protože nemá ráda uprchlíky. Možná teď přestane přijímat všechny uprchlíky," obává se Afghánec. Amin, který žil ve Velké Británii předtím, než byla jeho žádost o azyl zamítnuta a on byl deportován, trvá na tom, že se do Británie vrátit nechce a že by byl rád, kdyby mohl zůstat v Džungli. Díky jeho podnikání si vydělá dost peněz, takže může asi 300 eur měsíčně posílat zpět své ženě a dceři do afghánské provincie Chóst.

Belgický dobrovolník Franky Delamilliere, který byl v Džungli pomáhá v kuchyni si myslí, že hodně migrantů má z brexitu obavy, protože mají strach, že bude ještě těžší získat Velké Británii azyl.

U Calais momentálně žije asi 4500 migrantů, mnozí z nich se o brexitu dozvěděli prostřednictvím jejich chytrých telefonů v pátek v časných ranních hodinách. Mnozí se tak hned pokusili využít příležitosti a proniknout na nákladní vozy a vlaky mířící do Eurotunelu.

Khali Mansour, 44-letý herec ze Súdánu, který požádal o azyl ve Francii, upozorňuje, že nikdo neví, co se bude dít v Británii v příštích týdnech a měsících. „Z ekonomických důvodů je pro Británii špatné, že EU opouští. Mám v Anglii dva bratry. Řekli mi, že tam není žádná práce a žádné peníze. Je hloupý nápad odejít. Snažím se přesvědčit lidi v táboře, aby nešli do Anglie. Francie je větší a je tady práce," dodal.