Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebudeme vyjednávat o brexitu, pokud se neaktivuje článek 50, zní z Bruselu

EU
EU
Foto: Pixabay

Berlín/Brusel/Řím - Německo a Brusel poslaly Británii další rázný vzkaz. Evropská unie nepovede s Londýnem žádné neformální rozhovory o odchodu z osmadvacítky, dokud Spojenské království oficiálně nepožádá o vystoupení z unie.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert dnes čelil několika otázkám na jednotu německého postoje, pokud jde o brexit. Zatímco ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se nechal slyšet, že by proces britského vystoupení měl začít co nejdříve, německá kancléřka Angela Merkelová, uvedla, že případné malé zdržení nepovažuje za problém.

Seibert dnes řekl, že si Německo nepřeje, aby se proces zbytečně protahoval. Zároveň ale poznamenal, že jestli Londýn potřebuje určitý čas, Berlín to respektuje.

"Nebudou žádná vyjednávání bez aktivace článku 50 (lisabonské smlouvy)," potvrdil dnes před novináři v Bruselu také mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

Evropská unie nyní nesmí marnit čas debatami nad technickými detaily kolem vystoupení Británie z osmadvacítky a musí se soustředit zejména na potřebné a nutné změny svého směřování, prohlásil dnes v senátu italský premiér Matteo Renzi.  "Dovolte mi říci, že brexit může být pro Evropu velkou příležitostí," řekl Renzi předtím, než odletěl do Berlína na schůzku s německou kancléřskou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

"Nebudu mluvit o článku 50 a o pravidlech hry... Evropa by měla dělat cokoli, jen aby nestrávila rok diskusemi o nějakých procesech, jinak poselství referenda přijde vniveč," uvedl Renzi.

Témata:  Německo EU Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy