Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie má své místo ve světové politice stále významně, myslí si Kerry

John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
John Forbes Kerry, americký politik, a od 1. února 2013 ministr zahraničí Spojených států.
Foto: usa.gov

Londýn – Šéf americké diplomacie John Kerry se dnes v Londýně sešel se svým britským protějškem Philipem Hammondem. Ministr zahraničí USA podle svých slov počítá s tím, že si Londýn i po odchodu z Evropské unie udrží významné místo ve světové politice.

Británie bude podle Kerryho dál výrazná v NATO, ve skupině nejprůmyslovějších zemí G7 i v Radě bezpečnosti OSN. Odmítl názor, že by význam země po brexitu klesl, dodal však, že se její role mění. Podobně se vyjádřil i Hammond.

Vztahy mezi Londýnem a Washingtonem zůstanou podle šéfa americké diplomacie nadále hluboké a výjimečné. „USA si nemohou přát lepšího přítele a spojence," zdůraznil Kerry. Vyjádřil ale lítost, že na summitech USA-EU už bude Británie chybět.

Výsledky referenda se podle něho musí respektovat, i když to ani americká vláda v čele s prezidentem Barackem Obamou nečekala. Dodal, že Obamovy výroky před referendem, že se Londýn ocitne na konci fronty při obchodních jednáních s USA, se opíraly o platné obavy. Dopady brexitu na budoucí dohodu o volném obchodu mezi EU a Spojenými státy, známou jako Transatlantické investiční a obchodní partnerství (TTIP), a obecně na obchod se však podle Kerryho teprve vyhodnocují.

Hammond zopakoval názor britského premiéra Davida Camerona, že právo na vedení procedury odchodu Británie z EU náleží budoucímu šéfovi britské vlády. Dodal, že pozoruje velké oavy mezi některými unijními partnery z „nákazy" vyplývající z výsledků britského referenda o odchodu z EU.

Témata:  John Kerry Philip Hammond Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy