Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlasování o důvěře: Budoucnost Corbyna v rukou labouristů

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn - Jeremy Corby, lídr britských labouristů, bude dnes čelit hlasování o nedůvěře. Někteří členové strany mu vytýkají příliš vlažnou kampaň proti brexitu. Ze stínové vlády mu už také utekla většina ministrů.

Tím posledním, kdo rezignoval na svou funkci, byl dnes ráno stínový ministr spravedlnosti Andy Slaughter. Návrh vyjádřit nedůvěru Corbynovi podaly dvě členky Labouristické strany Margaret Hodgeová a Ann Coffeyová v pátek poté, co byly zveřejněny výsledky referenda o členství Británie v Evropské unii.

Výsledky hlasování o nedůvěře Corbynovi by měly být známy kolem 16:00 místního času (17:00 SELČ), napsal list The Guardian.

Dnešní tajné hlasování labouristů je nezávazné. Corbyn veškeré kritiky týkající se kampaně před referendem odmítá a již dříve prohlásil, že z vedení strany dobrovolně odejít nehodlá.

Corbynovi labouristé usilovali před referendem většinou o setrvání Británie v Evropské unii. Média ale Corbyna kritizují, že za pokračující členství Británie v EU nebojoval dostatečně. Zaznívají i další kritiky poukazující na Corbynovu příslušnost ke krajně levicovému křídlu strany či na to, že se obklopuje lidmi, kterým nezáleží na úspěchu labouristů ve volbách.

Podle deníku The Guardian jsou nejpravděpodobnějšími kandidáty na nového šéfa strany místopředseda labouristů Tom Watson a bývalá stínová ministryně obchodu Angela Eagleová.

Témata:  Jeremy Corbyn Velká Británie Brexit

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy