Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za migrační krizi mohou USA, svůj díl ale neplní, píše známý deník

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – Ačkoliv uprchlická krize v Evropě stále pokračuje, mnohdy se zdá, že se tento problém Spojených států nijak netýká. Úvodník oceňovaného amerického deníku Pittsburgh Post-Gazette ale upozorňuje, že jsou Spojené státy za krizi velkým dílem zodpovědné.

Evropská migrační krize

Deník znovu upozorňuje na výsledky globálního průzkumu OSN, podle kterého bylo v roce 2015 zatím nejvíce uprchlíků a vnitřně vysídlených lidí, jejichž počet přesáhl 65 milionů. Dalších 19 milionů lidí nutí dát se do pohybu přírodní katastrofy.

„Za prvé tu jsou humanitární výdaje. Polovina uprchlíků jsou děti; 100 tisíc z těchto dětí uprchlo bez doprovodu, což představuje specifické problémy. Jen málo z nich má přístup ke vzdělání. Finanční náklady na zajištění těch, kteří prchají, ať už vnitřně, nebo mimo své domovské země, dalece přesáhly ochotu a schopnost dárcovských zemí vypořádat se problémem, který představují," varuje.

„A konečně tu je problém politický. Migrace do Evropy – jak z východu přes Turecko a Řecko, tak z jihu přes Středozemní moře – zásadním způsobem testuje ochotu evropské populace absorbovat uprchlíky. Vlády, které jsou vedeny lidmi, jako je například německá kancléřka Angela Merkelová, možná chtějí nechat dveře svého státu uprchlíkům otevřené, ale ne nutně za cenu toho, že přijdou o práci kvůli xenofobním odpůrcům migrace," podotýká.

USA selhaly

Následně upozorňuje, že je velmi často přehlížen problém, který lze identifikovat při pohledu na země, ze kterých tito uprchlíci nejčastěji přichází.

„Nejčastěji prchají ze zemí, kde dlouhodobě řádí války – Afgánistánu, Iráku, Somálska, Sýrie a Jemenu. Velké mocnosti, jako jsou například Spojené státy, příšerným způsobem selhaly, jelikož nedokázaly tyto války ukončit a přinést do těchto zemí mít, což je klíčová ingredience pro ukončení prchání těchto lidí," vysvětluje deník.

„Ale je to ještě horší. Spojené státy se aktivně podílely a podílejí na válečných konfliktech v těchto zemích, a tak ve výsledku hrají roli v uspíšení pohybu těchto uprchlíků pryč," varuje a dále upozorňuje, že Spojené státy přitom nepomáhají Evropě vypořádat se s následky toho, co samy způsobily.

Měl by Obama jednat?

„Amerika jen velmi pomalu přijímá 10 tisíc syrských uprchlíků, které se administrativa prezidenta Baracka Obamy zavázala přijmout. Většina uprchlíků tak prozatím končí v okolních chudých zemí středních příjmů, jako je Etiopie, Jordánsko, Libanon a Turecko. Jen v Turecku jich je 3,5 milionů."

Na závěr deník uvádí, že se touto záležitostí bude opět zabývat Generální shromáždění OSN, které se bude konat letos v listopadu. „Obama by mohl udělat i horší věci, než využít moc, která mu ještě zbývá, k ukončení několika válek, což by následně ulehčilo uprchlíkům jejich trápení a snížilo tlak, který vytváří," uzavírá.

Témata:  USA uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy