Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejistota po brexitu trvá: Británie stále neaktivovala článek 50, jednání nejsou možná

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - Lídři Evropské unie stále čekají, až Británie aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o svém odchodu z osmadvacítky. Dokud tak neučiní, není možné vyjednávat. Období nejistoty tak po brexitu v Evropě trvá.

"Prezident" EU a zároveň předseda unijních summitů Donald Tusk dnes připustil, že výsledek britského referenda z minulého týdne není scénářem, o kterém by EU snila. Do diskusí o rozchodu se tedy nepustí s žádným velkým nadšením. "Máme ale přesné procedury, máme plán práce," podotkl někdejší polský premiér.

Rovněž Tusk tak přidal svůj hlas ke kolektivnímu signálu evropských institucí i hlavních měst významných unijních zemí, kdy všichni apelují na Londýn, aby formální proceduru podle příslušného článku spustil co nejdříve.

Britský premiér David Cameron, pro kterého bude dnešní večer první příležitostí o referendu diskutovat s evropskými partnery, už dal najevo, že příslušný krok by měl učinit až jeho nástupce ve funkci. To bude nejspíš až v říjnu.

Den po referendu, kdy se 52 procent voličů vyslovilo pro odchod, se prý Tusk cítil jako člověk, jemuž nadobro odešel někdo velmi blízký. "Brexit není jen o procedurách, politice a zájmech. Je také o emocích a pocitech. A já jsem si jist, že nejsem jediný, kdo se takhle cítí," řekl předseda unijních summitů.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámil, že zakázal pracovníkům komise předběžná či zákulisní jednání s britskou stranou do chvíle, než Londýn formálně oznámí svůj záměr odejít. Podle něj nesmí trvat nejistota kolem brexitu. "Rád bych od britských přátel slyšel, co chtějí, abychom mohli pokračovat," řekl v Evropském parlamentu.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve Spolkovém sněmu upozornila, že si Londýn nemůže vybírat jen to, co je pro něj výhodné. Evropa s Británií jako s budoucí třetí zemí jednání povede tak, aby nezpochybnila výdobytky zbylých 27 členských zemí. "Volný přístup ke společnému trhu dostane ten, kdo bude akceptovat čtyři základní evropské svobody pohybu - lidí, zboží, služeb a kapitálu," řekla.

Témata:  EU Donald Tusk Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy