Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kazachstánu bylo dopadeno šest islamistů, jeden se při zakýkání odpálil

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Almaty - V Kazachstánu bylo dopadeno šest islamistů, jeden z nich se při zatýkání vyhodil do povětří. Podle odhadů asi tři stovky Kazachů opustily zemi, aby se připojily k Islámskému státu.

"Zatčení patřili k salafistům (radikální, ultrakonzervativní sunnité). Všichni byli místní obyvatelé, občané Kazachstánu," řekl na předseda Výboru pro národní bezpečnost (KNB) Vladimir Žumakanov.

KNB ve středu ohlásil rozprášení skupiny náboženských radikálů, chystající podle úřadů teroristické útoky v centrální části země za pomoci podomácku vyrobených bomb.

Podle Žumakanova se nyní dopadení radikálové z Karagandské oblasti nijak nepodíleli na útocích ve městě Aktobe z počátku června s šesti oběťmi na životech z řad vojáků a civilistů.

Jeden z mužů spojovaných s útoky natočil video, na němž se hlásí k  IS. Prezident Nursultan Nazarbajev následně připsal odpovědnost za útoky "stoupencům radikálních, pseudonáboženských směrů," kteří se řídili pokyny ze zahraničí.

Témata:  Kazachstán Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy