Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie se bojí, že Francie propustí uprchlíky z Calais? Hollande posílá jasný vzkaz

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Někteří Britové se už začínají obávat, jak jejich odchod z Evropské unie dopadne na jejich každodenní život. Hlasitě se spekuluje, že by Francouzi mohli pustit stavidla a nechat do země odejít migranty čekající v Calais. Podle serveru Daily Mail existují náznaky, že se to stane. Prezident Francois Hollande ale emoce kolem dohody uklidňuje.

List Daily Mail už několik dní spekuluje, že by Francie mohla přestat hlídat přístav v Calais i vstup do tunelu, který spojuje Francii s Británií. Poukazuje na slova starostky Calais Natachy Bouchartové, která prohlásila, že by Británie měla nést následky své volby. Vyzvala také, aby byly hraniční kontroly, a tudíž i tábory migrantů, přesunuty na její území.

Deník vyslal své novináře do Džungle, aby vyslechli názory tamních migrantů. Někteří z nich doufají, že pro ně bude díky brexitu snadnější dostat se na ostrovy, protože se domnívají, že francouzská policie už nebude hranice tak bedlivě hlídat.

Z Calais zmizely cedule o pasové kontrole

Teď také přinesl informaci, že existují náznaky, že má Francie zřejmě v úmyslu uprchlíky pustit do Británie. Píše, že čtyři velké cedule, které v přístavu v Calais označovaly pasovou kontrolu a které obsahovaly vlajky Francie, Velké Británie a Evropské Unie někdo odstranil. Novináři je našli rozbité ležet na zemi v oblasti přístavu. Právě tento objev může podle listu ještě zvětšit obavy Britů z uprchlíků.

Mluvčí tamních pohraničníků uvedl, že byly „odstraněny z provozních důvodů" a že to nemá nic společného s referendem". Daily Mail však připomíná slova francouzského ministra hospodářství Emmanuela Macrona, který podpořil názor starostky Calais a dodal, že by dohoda Le Touquet, která umožňuje zadržovat migranty ve Francii, měla být roztrhána.

Hollande spekulace vyvrací

K problému se jasně vyjádřil Hollande, který udělal přítrž všem spekulacím. Server The Local cituje jeho slova, podle kterých výsledky referenda dohodu o zastavování migrantů neovlivní. „Zpochybnit dohodu Le Touquet proto, že se Británie chystá opustit EU nemá smysl," řekl Hollande novinářům v Bruselu na konci summitu Evropské rady.

Dohoda byla uzavřena už v roce 2003, Británie díky ní mohla přesunout své hranice na francouzskou stranu kanálu La Manche. Ne všichni jsou z ní však spokojeni, kvůli ní například v Calais vznikl obří uprchlický tábor, ve kterém žije několik tisíc migrantů z Blízkého východu a severní Afriky. Za ty roky se z provizorního tábora stalo téměř město, s obchody, kostely, mešitami i restauracemi.

Zrušení smlouvy by vyvolalo diplomatickou krizi

Jak poukazuje server, poslední článek dohody mluví o tom, že ji mohou obě strany ukončit, stačí přitom druhou stranu informovat písemně. I proto jsou Britové nervózní, že by se něco takového mohlo ze dne na den stát.

Pokud by Francie dohodu vypověděla, šlo by o velmi kontroverzní krok, uvedl profesoraPierre-Yves Monjal, expert na veřejné právo z Univerzity Tours.

„Parlament by to mohl projednat, ale není to povinné. Prostě stačí, když Francie oznámí Velké Británii, že již není ochotna plnit smlouvu," řekl nedávno časopisu L'Express. Tento krok by téměř jistě vyvolal diplomatickou krizi, pravděpodobně by to způsobilo i právní spor. Londýn by pravděpodobně napadl rozhodnutí na národní i evropské úrovni.

Témata:  uprchlíci Francie Brexit

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy