Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin přijal Erdoganovu omluvu, pak zkritizoval NATO

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes před diplomaty zopakoval své dřívější vyjádření o přijetí omluvy od Turecka za sestřelení letounu Su-24. Pak zkritizoval politiku NATO.

Putin již ve středu oznámil, že se v telefonickém rozhovoru se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem dohodl, že obě země zahájí obnovu vztahů. Premiér Dmitrij Medveděv na dnešním zasedání vlády nařídil připravit soubor opatření, která povedou k postupnému zrušení sankcí, aniž by tímto krokem byli dotčeni ruští výrobci či jiní dodavatelé.

Zárukami pro bezpečnost turistů podmínil dnes obnovu vztahů i ruský velvyslanec v Turecku Andrej Karlov. Ten podle agentury Interfax rovněž upozornil, že Putin už dříve řekl, že vztahy s Ankarou lze vrátit na původní úroveň až poté, co Turecko Rusku za sestřelení letadla zaplatí odškodné. "Vladimir Vladimirovič (Putin) vyjasnil podmínky, za nichž lze vztahy obnovit: omluva, trest pro viníky a odškodnění... To první už se stalo, na druhé a třetí se stále čeká," uvedl velvyslanec.

Ruské ministerstvo dopravy nicméně už začalo uplatňovat příkaz ruské vlády, který hovoří o obnovení charterových letů mezi Ruskem a Tureckem.

Putin v projevu k ruským velvyslancům obvinil NATO, že podniká kroky ke konfrontaci s Moskvou, na což Rusko odpoví, ale nenechá se nakazit "militaristickým šílenstvím".

Putin také řekl, že svět se celkově stal nestabilnějším. Rusko je podle něj ochotno s Evropskou unií vybudovat společný hospodářský prostor od Atlantiku po Pacifik.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy