Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce vojáků Kanady budou vysláni na východ Evropy. Podpoří prapor NATO

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Ottawa – Kanada se rozhodla, že se do jednoho ze čtyř nových praporů NATO na východě Evropy přidá tisíc jejích vojáků. Reaguje tak na výzvu amerického prezidenta Baracka Obamy. Více informací přinesl britský deník The Guardian.

Deník uvádí, že podle zpráv kanadských médií Kanada vyšle tisíc vojáků do Litvy. Dle vyjádření kanadského ministra obrany Harjita Sajjana se zde Kanada bude snažit „vytvořit a vést“ jednotky schopné rychle reagovat a „přispět tak k posílení předsunuté pozice NATO ve Východní a Střední Evropě“.

„Kanada jako zodpovědný světový partner stojí po boku svých spojenců v NATO, kteří se snaží odstrašit agresi a zajistit Evropě mír a stabilitu,“ dodal v rámci svého prohlášení Sajjan.

Jak deník podotýká, oznámení přišlo jen den poté, co americký prezident Barack Obama Kanadu během svého proslovu v kanadském parlamentu vyzval, aby země více podporovala NATO.

Kanadští vojáci se připojí ke čtyřem tisícům vojáků NATO, kteří jsou nasazováni do Baltských států a Polska. Důvodem má být snaha o odstrašení Ruska a ochrana tamějších států před případnou ruskou agresí, které se země obávají po ruské anexi Krymu v roce 2014.

Témata:  Kanada NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy