Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení EU je v rukou Slovenska. V Bratislavě už je Juncker

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovensko se poprvé v historii ujímá předsednictví v Radě Evropské unie, a to v situaci, která není vůbec jednoduchá. Bude se muset potýkat s rozhodnutím Britů o vystoupení z Unie, migrační krizí či bezpečnostními otázkami po teroristických útocích v Paříži a Bruselu.

Na Slovensko už dorazili členové Evropské komise v čele s jejím předsedou Jean-Claudem Junckerem. Ti budou v pátek jednat v Bratislavě se členy slovenské vlády. Toto zasedání provází úvod každého předsednictví, píší tvnoviny.sk.

Program slovenského předsednictví schválila vláda ve čtvrtek. Obsahuje čtyři hlavní priority: hospodářsky silnou Evropu, moderní jednotný trh EÚ, migraci a globálně angažovanou Evropu. "Na předsednictví jsme připraveni organizačně i technicky. Věřím, že o tom všechny přesvědčíme," řekl šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák.

Před začátkem předsednictví se v hlavním městě do poslední chvíle děly zázraky na počkání. Narychlo se stavěly silnice, po kterých měli členové Komise přijet, vysazovala se okrasná zeleň, která se jen ledabyle zasypala hlínou a natahovaly trávníkové koberce. "Jsou to Potěmkinovy vesnice," smáli se obyvatelé Bratislavy na kamery televize Markíza. Nakonec ale byli rádi, že alespoň na chvíli bude město krásnější.

Témata:  Slovensko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy