Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Sibiři se ztratilo letadlo s 10 lidmi na palubě. Letělo hasit lesní požár

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Na Sibiři se od dnešního rána pohřešuje Iljušin Il-76 s deseti lidmi na palubě. Stroj vyletěl hasit lesní požár v okolí Irkutska, ale ve stanovených časech posádka nenavázala spojení s dispečery. Po nezvěstném letadle pátrá letoun lesní stráže a vrtulník Mi-8 ministerstva.

V okolí Irkutska řádí na ploše bezmála 9000 hektarů desítka lesních požárů, včetně čtyř v rezervaci u jezera Bajkal, v jehož okolí se nyní pohřešuje i protipožární letoun. Gubernátor oblasti v půli června vyhlásil stav nouze. Celkem nyní úřady v Rusku evidují více než stovku lesních požárů na ploše 38.000 hektarů.

"Letoun uskutečnil první úspěšný let k hašení lesních požárů okolo čtvrté ráno moskevského času (asi 02:00 SELČ), pak se vrátil a okolo páté podruhé vzlétl. Poté však zmizel (z obrazovek radarů)," řekl nejmenovaný záchranář.

Posádka se ozvala dispečerům před šestou ráno, ale žádné potíže nehlásila. O půl hodiny později, kdy stroj byl ve výši 3000 metrů, se spojení přerušilo. V dalších domluvených termínech posádka již spojení nenavázala.

Letoun byl podle agentury TASS technicky v pořádku, k další plánované kontrole měl ještě rezervu téměř 270 letových hodin.

Témata:  letecké nehody Rusko Sibiř letectví

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 14:27

Nabitý rok 2025. Lionel Richie a Alanis Morissette přijedou do Prahy

Čeští fanoušci světové pop music se v příštím roce mají na co těšit. Pořadatelé koncertů v hlavním městě totiž v pondělí oznámili, že dorazí dvě velké hvězdy v rozmezí pouhých pár týdnů na začátku léta. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy