Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaczyński hodně překvapil. Euroskeptik chce zachránit EU, Británii nabízí pomocnou ruku

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Varšava - Podle předsedy polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského se musí zabránit rozpadu Evropské unie. Také odmítá návrhy Francie, aby Británie odešla z unie co nejdříve.

"Musíme nabídnout ruku (Británii). Musí se dát šance opětovnému začlenění (této země do EU)," prohlásil Kaczyński na 5. sjezdu strany PiS ve Varšavě.

Politik zkritizoval počáteční návrhy pocházející převážně z Francie, aby se urychlil proces odchodu Británie z EU. "První návrhy těchto velkých zemí směřují k rozpadu unie. Nemůžeme se vzdát a nechat (jednat) ostatní, silnější," řekl Kaczyński.

"Nemůžeme dovolit, aby se unie rozpadla," míní polský politik, který je obecně považován za velkého euroskeptika. "S Británií se dnes jedná arogantně, což je hysterická reakce," pokračoval Kaczyński. Počátkem týdne dokonce navrhl, že by se mělo v Británii uspořádat nové referendum.

Témata:  Jaroslaw Kaczyński EU Brexit

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.