Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum o vstupu Srbska do EU nebude, vzkázal premiér Vučić

EU
EU
Foto: Pixabay

Berlín/Bělehrad - Srbsko by se rádo stalo členem Evropské unie do roku 2020 a premiér Aleksandar Vučić vylučuje, že by se v jeho zemi uspořádalo referendum o vstupu do unie. Po brexitu se naopak ozývají v některých členských zemích hlasy, aby se konaly plebiscity za vystoupení z evropského bloku.

Vučić poskytl rozhovor německému nedělníku Bild am Sonntag. Ten se ho mimo jiné zeptal, zda jsou pravdivé informace o tom, že ruský prezident Vladimir Putin se snaží využít svého vlivu v Srbsku k prosazení referenda o Evropské unii.

"Nevím nic o Putinovi, ale vím, že některé strany v Srbsku k tomu otevřeně vyzývají. Moje odpověď na to je zcela jasná: Nebude žádné referendum - je úplně jedno, kolik takových iniciativ je," odpověděl srbský premiér.

Odmítl přitom, že chce ignorovat veřejné mínění. "Právě jsme měli parlamentní volby, při nichž jsme otevřeně řekli, že naším strategickým cílem je vstoupit do EU. Teď uděláme všechno pro to, abychom tohoto cíle dosáhli," zdůraznil.

V Británii se těsná většina hlasujících voličů vyslovila pro odchod z EU. V některých členských státech se už ozvaly hlasy volající po uspořádání obdobného referenda. Pro plebiscit by byl český prezident Miloš Zeman (a hlasoval by proti vystoupení z EU), vláda ale lidové hlasování o czexitu odmítá připustit.

Témata:  Aleksandr Vučič Srbsko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy