Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekaný problém v Rusku? Možná nebudou mít alkohol z dovozu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Moskva – Rusové se mohou dostat do velkých problémů. Hrozí totiž, že nebude dostatek kolků pro alkohol z dovozu. Informují o tom servery Kommersant a The Moscow Times.

Ruský zákon vyžaduje, aby veškerý alkohol z dovozu měl kolek, aby mohl být řádně zdaněn. Státní duma vyzvala, aby byly příští rok staré daňové kolky nahrazeny novým typem, žádná společnost ale dosud nedostala zakázku na vytvoření nové verze.

Zahraniční společnosti tedy i nadále kupují staré daňové kolky, ale poté, co výroba byla jejich výroba zastavena v očekávání nového modelu, začínají zásoby docházet.

Problémy při získávání kolků již vedly k prudkému poklesu dovozu, některé společnosti pozastavují dodávky úplně, uvedl dovozce alkoholových produktů Union.

„Výběrové řízení, vývoj, objednávání, výroba a dodávka daňových kolků může trvat i několik měsíců," vysvětluje předseda unie Valery Filatov pro list Kommersant.

I když se ruská domácí produkce vodky v poslední době zvýšila o 30 procent, je ruský trh s jiným alkoholem do značné míry závislý na dovozu.

Dodávky whisky, ginu či absintu jsou téměř zcela závislé na zahraničních dodavatelích, ze zahraničí pochází třeba 20 procent vína a 15 procent koňaku, uvedl Kommersant.

Témata:  Rusko alkohol

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy