Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Albánská opozice podala trestní oznámení na premiéra kvůli údajnému příspěvku Obamovi

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Tirana - Hlavní opoziční strana v Albánii podala trestní oznámení na premiéra Ediho Ramu. Tvrdí, že ilegálně přispěl 80.000 dolary na kampaň vedoucí ke znovuzvolení Baracka Obamy v roce 2012.

Premiér tak měl učinit proto, aby na oplátku získal společnou fotografii s americkým prezidentem. Premiérův úřad nařčení odmítl.

Demokratická strana podala trestní oznámení na generální prokuratuře a uvedla, že Rama, který tehdy byl opozičním vůdcem, při převodu peněz porušil americké a albánské zákony, jen aby se dostal na volební akci v San Francisku v říjnu 2012.

Minulý týden se osmačtyřicetiletý Američan albánského původu Bilal Shehu přiznal u federálního soudu v New Jersey, že se dopustil přehmatů při opatřování zahraničních příspěvků a darů na Obamovu kampaň.

Rama popřel, že by se zúčastnil jakékoliv volební akce prezidenta Obamy, anebo že by zaplatil vstupné na takovou akci. Nicméně připustil, že se setkal s Shehuem - "jako představitelem albánské komunity v New Yorku".

Témata:  Albánie Edi Rama Barack Obama

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy