Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci zuří: Farage je normální zbabělec, další lídr zrazuje Brity

Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Foto: European Union

Berlín – Německé politiky pobouřilo chování Nigela Farage, dosavadního šéfa britské euroskeptické a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Jejich komentáře k tomuto kroku jsou značně kousavé. Brita nešeří ani tamní média.

Farage v pondělí oznámil, že z čela UKIP odchází, protože dosáhl všeho, co bylo možné. Teď chce prý zpět svůj život. Kritici jej však obvinili z nezodpovědnosti, protože jeho rozhodnutí znamená, že spolu s odchodem Velké Británie z Evropské unie, po kterém tak dlouho toužil, zmizí z politického výsluní.

„Za prvé lhali a vzbudili hněv. Pak vytvořili chaos a teď utíkají utéct. Nigel Farage a Boris Johnson ukázali, co je pro ně důležité - ne hlasování v jejich zemi, ale čistý egoismus," zuří Axel Schäfer, místopředseda sociálně demokratické strany (SPD) v Bundestagu. SPD rovněž vyzvala Farage, aby se vzdal svého dobře placeného postu poslance Evropského parlamentu v Bruselu.

Státní ministr pro evropské záležitosti ministerstva zahraničních věcí Michael Roth (SPD) také odsoudil Farageovu rezignaci. Dodal, že „nacionalisté a populisté v Evropě jsou si dost podobní, protože říkají demagogická slova a dělají hanebné činy".

Poslanec Alexander Radwan ze strany kancléřky Angely Merkelové (CDU) napsal na Twitteru, že přichází „jedna rezignace za druhou z řad odpůrců EU. Pozdě zjistili, že nemohou vést svou zemi. Doufejme, že není příliš pozdě."

Manfred Weber, vůdce konzervativní Evropské lidové strany v Evropském parlamentu uvedl: „Nigel Farage tvrdí, že chce svůj život zpátky. Měl by raději myslet na životy všech Britů, které odřízl od Evropy."

Na Farage útočí i německá média

Velká média přinesla zprávu o Farageově rezignaci na titulních stranách, TOP zpráva to byla také v internetových verzích všech důležitých i méně důležitých serverů.

Uznávaný mnichovský list Süddeutsche Zeitung vydal zprávu s titulkem „Farage se vyhýbá převzetí odpovědnosti". Konzervativní deník Die Welt shrnul příběh slovy „další lídr zrazuje Brity", zatímco Zeit Online, webové stránky největšího týdeníku země, napsal „konec hospodského politika."

„Teď, když vidí sám sebe jako vítěze, poté, co prohlásil, že referendum dne 23. června byl jeho osobní den nezávislosti, odchází. Jak neuvěřitelně zbabělé to je. Jaký podvodník," napsal Süddeutsche Zeitung.

Témata:  Nigel Farage Německo média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy