Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpravodajské služby ve Francii čekají změny. Inspiraci berou v protiteroristickém centru USA

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Parlamentní vyšetřovací komise k loňským teroristickým útokům v Paříži ve své zprávě navrhla reformu francouzských zpravodajských služeb.

Při atentátech v Paříži 13. listopadu 2015, kterým dle komise nešlo zabránit, zahynulo 130 lidí a téměř 500 jich bylo zraněno. Přeživší a příbuzní obětí podle deníku Le Figaro poukazovali na nedostatky při zásahu, kritizovali péči o zraněné a také potíže při identifikaci mrtvých a zraněných.

Poslanci chtějí nově zřídit národní protiteroristickou agenturu podřízenou přímo předsedovi vlády. V ní by se soustředily všechny tajné služby. Smyslem je efektivnější sdílení informací.

Výjimečný stav, který byl po atentátech ve Francii vyhlášen, má podle komise "jen omezený dopad na národní bezpečnost".

"Čelíme mezinárodnímu terorismu, v oblasti zpravodajských služeb tedy musíme volit ambicióznější kroky, než jaké ministerstvo vnitra dosud podnikalo," řekl šéf komise Georges Fenech. Národní protiteroristická agentura by podle komise měla fungovat podobně jako americké protiteroristické centrum, zřízené po newyorských atentátech z 11. září 2001.

Témata:  teroristické útoky v Paříži Francie policie Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy