Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédská policie dostala 35 stížností o obtěžování dívek na festivalu. Číslo prý bude ještě vyšší

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Gunnar Seijbold/Government Offices

Stockholm – Švédská policie obdržela 35 stížností, který se týkaly obtěžování dívek „mladými cizinci“. K obtěžování mělo dojít na dvoudenním populárním švédském festivale. Počet obtěžovaných dívek je však vyšší, policie upozornila, že ohlášené případy se týkají i několika dívek v rámci jedné stížnosti. Další ženy pak obtěžování nenahlásily vůbec.

Policie začala dostávat zprávy od mladých žen během festivalu „Putte i Parken" (Párty v parku), který se uskutečnil v pátek a sobotu večer, napsal tamní list Svenska Dagbladet. 24 stížností bylo přijato v průběhu festivalu a dalších 11 později. Nejčastěji byly dívky podle policie bez dovolení políbeny, nebo jim muži sahali na „hruď a hýždě".

Podle zpráv ve švédském tisku byli pachatelé „neznámí muži", brzy se však objevily informace o tom, že mělo jít především o migranty. Obětem mělo být mezi 12 a 17 lety, šlo tedy zejména o velmi mladé dívky. Podle mnohých médií se dění na festivalu podobalo tomu, co prožily ženy v Klíně nad Rýnem o silvestrovské noci.

Dívka (15) pro list Expressen uvedla, že šla na párty se svými přáteli. „Stála jsem a tancovala, když ke mně zezadu přišel muž, pevně mě chytil a začal se po mě plazit. Bylo to hrozné," vzpomíná. Podle policejních materiálů bylo obtěžováno i dalších jejich pět kamarádek. Pachateli měli být „mladíci cizího původu". „Chlápek přejel rukou mezi nohama jedné mé kamarádky, Když šla za vyhazovačem, zeptal se jí, jestli je opilá. Nevím, co tam vyhazovači dělají, když nám nepomohou, když nás lidé obtěžují," dodala.

Když oběť nahlásila, že byla obtěžována, pracovníci bezpečnostní služby jí prý řekli, že se „to v publiku na festivalech děje". Matka dívky pak médiím řekla, že se obtěžování dalo předejít, kdyby ochranka pracovala, tak jak má. Kvůli útokům pak byli podle médií zadrženi dva teenageři.

Deník Daily Mail pak přinesl výpověď Alexandry Larssonové, které byla na festivalu obtěžována v průběhu pátečního večera „Všechno bylo v pořádku, věci se vymkly kontrole po půlnočním koncertu. Nejprve jsme byli tlačeni davem proti pódiu. Pak nás začali ohrožovat chlapci, kteří křičeli: umřeš dě*ko. Slovy to jen začalo, pak to bylo horší. Podařilo se nám před nimi utéct, pak mě ale někdo chytil za zadek. Začala jsem se bránit a říkala jsem, že se mi to nelíbí, ale nevěděla jsem, kdo to udělal. Po chvíli jsem cítila, že mi někdo prsty přejel mezi nohama a dotkl se mých genitálií. Naštěstí jsem měla džíny," vzpomíná. Když se otočila ke skupině mladých mužů za ní, předstírali prý, že neví, co se děje.

„A pak se to stalo znovu. Křičela jsem, že ten, kdo to udělal, je prase. Řekla jsem přátelům, co se stalo a byli v šoku. Já a moje kamarádky jsme se rozhodly koncert opustit. Bylo to strašidelné. Někdo šel kolem mě a sápal se na mě a já neměla tušení, kdo to byl. Zpočátku byly doteky nevinné,. Jen ruka na zadku, ale pak to bylo pořád horší a dotyky byly drsnější," uvedla s tím, že kolem ní byli chlapsi ve věku asi 17 nebo 18 let a nebyli to Švédové. „Pravděpodobně to byli přistěhovalci, Nerada to říkám, ale je to pravda."

Objevily se také informace, že k podobnému obtěžování docházelo na švédských festivalech v posledních 10 letech. Stockholmské úřady i organizátoři byli obvinění, že o nich věděli, ale rozhodli se, že o nich nebudou mluvit, protože by bylo „nezodpovědné" upozorňovat na sexuálně motivované trestné činy migrantů, píše server Breitbart.

Témata:  Švédsko sexuální obtěžování policie Švédsko

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy