Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pistorius si od soudu odnesl šest let vězení, státní zástupce se pravděpodobně odvolá

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Pretoria - Atlet Oscar Pistorius dostal dnes u soudu v Pretorii šest let vězení za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové. Původně byl uznán vinným ze zabití z nedbalosti a v říjnu 2014 dostal pětiletý trest.

Soudkyně Thokozile Masipaová tak nevyhověla žalobě, která požadovala minimálně patnáctiletý trest. Je tedy možné, že státní zástupce požádá o možnost se odvolat.

Obhájce jihoafrického paralympijského šampiona, jenž má amputované obě nohy pod koleny, se s největší pravděpodobností odvolávat nebude, aby neriskoval zpřísnění trestu.

Soudkyně Masipaová při čtení rozsudku uvedla, že shledala významné a přesvědčivé polehčující okolnosti. Při určování výše trestu vzala v úvahu vážnost spáchaného činu, zájmy společnosti a dopad na rodinu oběti. Pistorius má sice podle ní výbušnou povahu, není ale agresivní a může se po odpykání trestu naplno začlenit zpět do společnosti. Bude ale záležet na jeho přístupu.

Pistorius byl po vynesení verdiktu odveden do zadržovací cely v soudní budově, odkud bude ještě dnes převezen do vězení. Podle expertů BBC si bude muset za mřížemi odpykat minimálně polovinu šestiletého trestu, než bude moci požádat o podmínečné propuštění.

Pistorius v noci na Valentýna v roce 2013 zastřelil Steenkampovou několika ranami přes dveře toalety. Při své obhajobě se bránil tvrzením, že ji považoval za zloděje a střílel v sebeobraně.

Témata:  Oscar Pistorius

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy